VOEDSELVERSPILLING | TIPS

Potjemet gaat voedselverspilling tegen met wortels!

50 kilo voedsel wordt per persoon verspild!

Het weggooien van eten kost niet alleen veel geld, ook de energie die in de teelt, de verpakking, het transport en in de koeling is gestoken gaat verloren. In Nederland, gooien we zo’n €150,- aan voedsel per persoon,per jaar in de kliko; oftewel 50 kilo voedsel per persoon per jaar. Ja, daar kan je hele leuke andere dingen mee doen!

Van die 50 kilo, bestaat 9 kilo uit bereid eten. En ongeveer 5 kilo daarvan bestaat uit voedsel dat zelfs nog in de verpakking of in de schil zit!

En ondertussen? Tikt die World Food Clock gewoon door…

Dat voedselverspilling moet stoppen, mag duidelijk zijn. En dat gaat zeker lukken als iedereen zijn of haar steentje bijdraagt.

Wat kun JIJ doen tegen voedselverspilling?

Wij van Potjemet zijn in ieder geval hard bezig om voedselverspilling tegen te gaan! Alle wortels in onze worteljam zijn gered van de verspillingsdood! Met 2 simpele stappen kan JIJ wat doen om voedselverspilling tegen te gaan:

1. Wat jij in ieder geval kan doen is het kopen van duurzaam voedsel, zoals onze worteljam.
2. Ook kun jij wat doen door duurzamer om te gaan met het voedsel dat je hebt gekocht. Lees de onderstaande tips.

5 tips om duurzamer met je voedsel om te gaan

1. Check je groenteschaal, de fruitmand en de koelkast voordat je boodschappen gaat doen. Vaak heb je meer in huis dan je denkt!

2. Maak een boodschappenlijstje (en houd je er aan…) Zo voorkom je impulsaankopen en koop je alleen hetgeen wat je écht nodig hebt.

3. Kook op maat. Zo maak je nooit te veel eten en hoef je ook niets weg te gooien.

4. Bewaar je kliekjes in goed afsluitbare bakjes. Als je eten goed bewaart, kun je het een aantal dagen later nog prima eten. Fijn als lunch of tussendoortje! Zie: www.kliekipedia.nl

5. Samen eten, is samen delen. Ga je op vakantie en ligt de koelkast nog vol verse groenten? Of zijn je ogen groter dan je maag en maak je structureel te veel eten? Dan kun jij vast wel iemand blij maken met jouw overgebleven voedsel. Zie: www.foodsharing.nl